Druhé narozeniny Kadetní setniny jičínského pěšího pluku č. 74.

9. 4. 2017  |  aktualizováno 9. 4. 2017  |  Články

Kadetní setnina si pro jičínskou veřejnost připravila velké překvapení. U příležitosti 2. narozenin (byla založena 9.4. 2015) setnina získala repliku historického praporu. Jičínský pluk svůj prapor obdržel před rovnými 155 lety na cvičišti u Montagany v Italii.
Pro kadety tento prapor vysoký 110 cm na hedvábí namaloval Jan Juna. Jedná se o zmenšenou verzi historického praporu. Špice praporu byla vyrobena podle špice 75. pěšího pluku, který vznikl ve stejné době Žerď a špici pro kadetní setninu vyrobil Martin Tichý od 5. praporu polních myslivců.

Kadeti spolu se svými čestnými hosty, kteří přijali jejich pozvání, zamířili v průvodu, jenž čítal 35 vojáků, Husovou ulicí ke kostelu sv. Jakuba Většího. Protože stan či kostel kde v minulosti probíhalo žehnání plukovního praporu, býval střežen vojáky příslušného pluku, byla oddělena i nyní v Jičíně před kostelem z kadetní setniny čestná stráž.
Přesně ve 13:00 začalo žehnání praporu, které vedl Páter Prokop Tobek. Po požehnání praporu byli vyzváni zástupci čestných hostů, kteří slavnostně přitloukali hřebíky, jimiž je prapor k žerdi připevněn. V historii tento úkol zastávaly významné osobnosti, například Arcivévodkyně Hildegarda, která byla kmotrou právě tohoto praporu. Hřeby pak zatloukali lidé jako Arcivévoda Karel či Rytíř Ludvig Benedek, budoucí velitel rakouské severní armády.

Naši významní kmotři byli:
Paní Marie Faruzelová – vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu v Jičíně.
Jiří Náhlovský – v uniformně 2. Magdeburského pluku č. 27, technický referent Komitétu 1866 pro oblast severních Čech. Dlouhodobě podporuje činnost kadetní setniny.
Jens Bender – velící seržant KVH Předměřice nad Labem a předseda klubu Lukáš Pultar v uniformách 2. Gardového granátnického pluku císaře Františka I. Klub jako první ze všech začal podporovat činnost a vznik kadetní setniny a pomáhat v jejím dalším rozvoji.
Jiří Němec – desátník z 18. pěšího pluku z Hradce Králové. 18. pěší pluk jako první na rakouské straně podpořil činnost kadetní setniny a především pomáhá s výcvikem kadetů a s jejím začleňováním mezi ostatní jednotky.
David Merkl. z SVH Liberec  Kolegové z této jednotky nosí uniformy 2. Saského mysliveckého praporu, který v bitvě u Hradce Králové zachránil 74. pěší pluk, když ho nechal projít skrz své střelecké řetězy a zajistil mu tak bezpečný ústup.
David Koral v uniformě rakouského trénu je dlouhodobým podporovatelem kadetní setniny a velmi setnině pomáhá na vzpomínkových akcích.
Nemalou zásluhu na pořízení tohoto praporu měla Marcela Šanderová, která zajistila podáním úspěšných projektů finanční podporu pro vybavení kadetní setniny.

Poté se řeči ujal velitel kadetní setniny desátník Petr Lazurko. Seznámil veřejnost s tradicí kadetní setniny, která každý rok dochází do tohoto kostela, aby si připomněla, co za rok své činnosti dosáhla, jak se proti roku předchozímu zlepšila ve výstroji či zvětšila počet členů.
„Hlavní novinkou dnešního setkání je náš prapor s kompletním vybavením praporečníka. Od doby, co jsme zde stáli naposled, však máme i vlastní čepice „Cape“ a bylo pořízeno 6 anglických pušek Endfil, které jsou nejvíce podobné puškám Lorenc používaným v roce 1866 rakouskou armádou. Zajímavostí je, že se jedná o nestřelbyschopné odlehčené zbraně, které mají funkční mechaniku spouště. Setina tyto zbraně využívá na vzpomínkových akcích a především k výcviku.
Mezi našimi uniformami se můžeme pochlubit i jednou zvláštností. V minulém roce jsme jako první v republice představili dva rakouské nosiče raněných označené černožlutými páskami. Letos se nám povedlo opět jako prvním v republice představit uniformu plukovního sluhy (Burše). Podstatná je i věc, která není tolik vidět, ale v roce 2015 setnina měla 10 kompletních uniforem a chodilo 8 členů.

Protože kadeti nám neustále rostou, zvýšil se počet našich uniforem na 20 a k dnešnímu dni setninu tvoří 13 kadetů. Řada členů setniny si začala pořizovat i vlastní vybavení k uniformám. Za naším rozvojem stojí zejména Muzeum přírody Český ráj, které prostřednictvím podpořených projektů umožňuje zlepšovat a doplňovat naše vybavení. Velký dík ale paří i organizátorům akcí, kteří k nám přistupují jako k řádné jednotce a pomáhají nám tak financovat náš rozvoj.“

Poté se vojsko přesunulo před kostel, kde pruská jednotka vypálila k poctě praporu čestnou salvu.
Následoval přesun ke kasárnám jičínského pěšího pluku č 74. Odkud pochodovali vojáci do války v roce 1866 Bosny a Hercegoviny a později do první světové války. U kasáren byla připomenuta stručná historie pluku a kadetní setniny.
Vojáci se poté přesunuli na Žižkovo náměstí k společné fotografii a poté restaurace U dělové koule, kde pro ně bylo připraveno občerstvení.

Fotogalerie: http://mpcr.rajce.idnes.cz/Druhe_narozeniny_Kadetni_setniny_jicinskeho_pesiho_pluku_c._74.



Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Duben 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
         
3. 5. 2024

Mladý Jičínský Přírodovědec