Články

74. pěší pluk v Jičíně 2024

8. 4. 2024

V neděli 7.4 2024 se konala vzpomínková akce „74. pěší pluk v Jičíně“

Vojáci v polních uniformách Jičínského pěšího pluku č. 74 prošli Husovou ulicí ke kostelu sv. Jakuba Většího. V kostele vyslechli spolu s dalšími zájemci z řad veřejnosti krátký projev o vzniku a osudech této jednotky. Pluk zřízený v roce 1860 absolvoval tažení v roce 1866 a prošel například bitvami u České Skalice, Hradce Králové a Aschaffenburgu.
Jičíňáci nechtěli na důstojníky, kteří se z války nevrátili, zapomenout a tak deska se jmény padlých byla umístěna do kostela Sv. Jakuba Většího. Právě u této desky se členové KVH Jičín od vzniku kadetní setniny pravidelně fotí. V kostele se nachází i deska upomínající na tažení pluku do Bosny a Hercegoviny.

Více


Velikonoční dílna

30. 3. 2024
Malinko opožděně, ale přeci fotografie z Velikonoční dílny.

Letošní dílna byla žabí. Z kraslic se na jejich tvůrce usmívaly žáby. Na autech z březových polínek se vezly také žáby.

https://www.rajce.idnes.cz/mpcr/album/velikonocni-dilna-2024

Více


Čistý Prachov

28. 3. 2024

Ve středu 27.3.2024 Přírodovědný kroužek  Muzea přírody Český ráj zapojil do kampaně Ukliďme svět iniciované Českým svazem ochránců přírody.

Děti vystoupily na autobusové zastávce u hotelu Skalní Město, u Lepařova pomníku   se rozdělily do tří skupinek a vyrazily do obce Prachov. Cestou sbíraly odpad na žluté turistické značce a především po obou stranách silnice. Nalézaly především plastové obaly, plechovky, poklice od aut a mnoho dalšího. Dokonce se zde objevily i části vozidel. Nasbírány byly 4 pytle odpadu.
Poté jsme si dětmi o naší práci  povídali. Děvčata i kluci byli hodně překvapeni, kolik nepořádku je kolem silnice vedoucí na Prachovské skály.

https://www.rajce.idnes.cz/mpcr/album/cisty-prachov-2024

Více


Brigada KVH Jičín 16.3.2024

18. 3. 2024

V sobotu 16.3. se konala brigáda Klubu vojenské historie Jičín za účasti celkem 6 osob.
Brigáda byla zaměřena na opravy a úpravy klubového vybavení, bylo nutné vyčistit zbraně, vyleštit špici praporu a provést nejrůznější opravy zbraní. Čistili jsme řemení a dodělávali dírky do opasků. Kompletovali jsme střelecké řemeny, aby byl klub připraven na letošní sezonu. Také jsme rovnali klubové uniformy a doplňovali na naše vybavení klubové značky. Pak jsme pro odlehčení ustrojili figurínu do myslivecké uniformy a šli shrabat okolí pomníků v Prachovském sedle.

Fotogalerie: https://www.rajce.idnes.cz/mpcr/album/brigada-kvh-jicin-16-3-2024#_=_

Více


1866 oline hra 2024

25. 2. 2024

Dne 24.2.2024 se konala „1866 oline hra 2024“. Hra probíhala prostřednictvím „googlemeet“. Podklady pro hru vytvořilo Muzeum přírody Český ráj ve spolupráci s Komitétem pro udržování památek z války roku 1866.

Účast na online vědomostní hře byla tento rok o něco slabší než minulý rok, což může být působeno strachem případných hráčů (což je hloupost), protože několik osob hru sledovalo jako diváci. Samotní hráči pak byli velmi spokojeni, že se dozvěděli něco nového, co dříve neznali.

Hra systému „Riskuj“ obsahovala různě těžké otázky, kdy hráči poznávali armády, města, bojiště a mnoho dalšího. Celkem bylo připraveno 72 otázek.

Na výzvu v četu se hráči hlásili na výběr otázky z daných témat a vybrali, za kolik bodů otázku chtějí.

Zajímavé bylo hru i jen sledovat. Každý se tam mohl dozvědět něco nového a fandit soutěžícím.

1. místo „David“
2. místo „Radek“
3. místo „Vojta“

https://www.rajce.idnes.cz/1866/album/1866-oline-hra-2024/1626746768

Více


Výstava betlémů 2023

2. 1. 2024

Výstava betlémů v Muzeu přírody Český ráj v Prachově se konala nejen uvnitř ve výstavních prostorách, ale i v muzejní zahradě. Navštívilo ji několik stovek návštěvníků. Pro některé byla lákadlem absolventská vizitka vydaná k této příležitosti, pro ty menší pak třeba jezdící vláček.

Celkem tu bylo 115 betlémů vybraných z depozitáře muzea, které včetně dekorací nainstalovali pracovníci muzea. Nejvíce lidé obdivovali keramický betlém Hany Říhové z Hradce Králové a Betlém královských zámků vytvořený paní Janóu Moštkovou z Brna podle návrhu pana Pavla Puče z Prahy nebo betlém s darovníky oblečenými v sokolských krojích od stejných výtvarníků vydaný ke stému výročí modřanské sokolovny. Nechyběl samozřejmě ani oblíbený keramický Žabí betlém a betlémy z různých materiálů jako jsou třeba šišky nebo papírové kapesníčky.

Součástí výstavy trvající od 26. do 31. prosince byla i tradiční minidílna s výrobou voskových prachovských zvonečků.

https://www.rajce.idnes.cz/mpcr/album/vystava-betlemy-2023https://www.rajce.idnes.cz/mpcr/album/vystava-betlemy-2023

Více


157. výročí bitvy u Jičína

24. 9. 2023

V sobotu 23.9. 2023 se na Jičínsku konala vzpomínková akce k 157. výročí prusko-rakouské války 1866

Letošní ročník byl zaměřen na dění ve středu rakouské obranné linie na Prachově a zároveň zde bylo připomenuto 110 let od postavení Pruského pomníku v Prachovských skalách.
Na tradiční vzpomínkové akci, kterou připravilo Muzeum přírody Český ráj z. s., Komitét pro udržování památek z války roku 1866 z.s. a Klub vojenské historie Jičín z.s., bylo přítomno 92 vojáků v historických uniformách z Čech i zahraničí, aby si na autentických místech připomenuli historické události. Akce se konala v rámci projektu „Historie prožitkem“ podpořeného Královéhradeckým krajem.

Více


Soutěže 2023

11. 9. 2023

Letní soutěž o Prachovských skalách a okolí 2023

Byla ukončena 31. 8. 2023. Vyhodnoceno bylo 60 vyplněných soutěžních listů. Největší problém dělala otázka č. 4- názvy dvou soutěsek, kdy mnoho soutěžících nevědělo, co si pod pojmem soutěska mají představit, přestože Císařskou chodbou prošli všichni.
Maximálního počtu 9 bodů za všechny správné odpovědi dosáhlo 19 soutěžících. Vylosováno bylo 5 účastníků, kteří dostanou odměnu poštou.
Jsou to Adam B., Kateřina Š, Jan D., Alena P. a Jan Š.

Přírodovědná soutěž 2023

Probíhala od.15. 5. do 31. 8. 2023. Bylo hodnoceno 94 vyplněných soutěžních listů.
Otázky byly zaměřeny především na zoologii, byla zastoupena také botanika, geologie a ochrana přírody. Pozorní návštěvníci si mohli svoje odpovědi ověřit ve vnitřních nebo venkovních expozicích Muzea přírody Český ráj.
Plného počtu 10 bodů dosáhlo 30 soutěžících. Bylo vylosováno 5 účastníků, kteří dostanou ceny poštou. Jsou to Martin V., David K., Vojta H., Ondra S,  Alena P.

Více


Hlasujte pro KVH Jičín!

3. 9. 2023


Hlasujte pro KVH Jičín!
Od 5.9. 2023 do 12.9.2023 začíná hlasování o nejlepší projekt na:
https://www.burzafilantropie.cz/okres/hradec-kralove/

Prosíme, hlasujte a pošlete náš projekt do finále!.
Ve hře je vybavení pro naše kadety!

Více


Historické soustředění 2023

13. 8. 2023

Historické soustředění 13.8.2023

Dnes po příjezdu účastníků jsme se seznámili s pravidly chování na soustředění.

Oživili jsme si historii našeho regimentu. Prošli si základní informace o Prusko - rakouské válce roku 1866.
Večerní výcvik jednotlivce všechny bavil. Vpravo, vlevo se nám ani po zrychlení povelů nepletlo.
Také jsme se rozdělili do dvou čet, které si zvolily své velitele.

Galerie

Historické soustředění 14.8.2023

Náš den začal zpěvem – učili jsme se totiž nové písničky k pochodu.
Poté jsme se přesunuli na louku, kde jsme trénovali pohyb ve formaci a cviky s puškami.
Po náročném trénování, kde jsme běhali ve formaci, jsme se posilnili obědem a po poledním klidu vyrazili k pomníkům v Horním Lochově.

Večer nás čekala přednáška „Všední tvář vojenského tažení v roce 1866 očima českých účastníků“
Pro odlehčení jsme si pak dali „Humor a armádu“
Na závěr nás čekalo ještě opékání buřtíků. Prostě den plný informací a zážitků.

Galerie

Historické soustředění 15.8.2023

V úterý přišel výcvik pro speciální funkce. Cvičili jsme praporečníky, tesaře, bubeníky a další potřebné funkce.  Dále pro nás byla připravena překážková dráha, na které kadeti museli zdolávat různé terénní nerovnosti a překážky.  Prošli i výcvikem pro boj v otevřeném pořádku.

Odpoledne následoval výlet za pomníky do Podůlší. U pomníku jsme si četli o Železné brigádě, které tento prostor bránila proti Prusům.  Zmíněna byla i legenda o souboji důstojníků v místní hospodě. Oba však zahynuli, když veleli mužstvu v otevřeném pořádku.

Večer pak následovalo povídání o druzích výcviku a povídání na téma co a kde nosila rakouská armáda.

Galerie

Historické soustředění 16.8.2023

Proběhlo rozřazení výzbroje a školili jsme se -  jak správně balit pláště do bandalírů na slavnost.

Pak nás čekal výcvik v setnině, kde jsme trénovali rozvíjení do linie, či do bojové kolony.

Odpoledne následoval výlet za Poutníkem.  Odkud jsme se vydali ještě zkoumat budoucí bojiště.

Byl ale vyhlášen poplach, který nám změnil program.
Ustrojili jsme se do slavnostních uniforem a vyrazili jsme na výpravu za účelem potlačení místních loupežníků.  Čekal nás dvoukilometrový přesun lesem, který byl zakončen výstupem do kopce u vrchu Brady. U Brad byl zpozorován, loupežník Rumcajs, kterému jsme domluvili, aby po nás při přesunech neházel žaludy.
Po návratu, nás čekala vzácná návštěva v podání generality, která nás přijela zkontrolovat.

Přijel předseda Komitétu 1866 Miroslav Suchý a ředitel projektu Königgrätz Radek Balcárek a Milan Cerman – všichni pánové v uniformách rakouské a pruské generality.
Pánové kadetů dovezli překvapení v podobě drobných dárečků a také několika cen, do vědomostní soutěže, která kadety čeká na Tažení 1866.  Velitel setniny obdržel velmi zajímavý dárek - knížku, kterou psal Radek Balcárek ve svých 19 letech. Radek Balcárek také obdaroval jednoho z kadetů, se kterým se pravidelně setkává v bitevních střetech.

Galerie

Historické soustředění 17.8.2023

Ve čtvrtek jsme pokračovali v procvičování pohybu v setnině. Kadeti si dokonce zkoušeli pohyb ve čtyřech četách a stavbu čtvercové obrany proti jízdě. Součástí nácviku byla i teorie střetu, kde se kadeti učili, jak se chovat při střetu s nepřítelem.

Odpoledne pak bylo zaměřeno na prohlídku expozice Muzea přírody Český ráj a na čištění zbraní a úpravy výstroje. 
Kadetům byly vydány i pracovní nástroje, aby upravili prostranství pomníků.
Večer nás pak čekaly přípravy na tažení, muselo se dohodnout, co kdo ponese a jak budeme rozmístěni.  Potom jsme si povídali o rekonstrukcích vojenských událostí v Dánsku a reenactmentu.

Galerie

Tažení 1866 - 18.8.2023

Akce se konala v rámci projektu „Historie prožitkem“ podpořeného Královéhradeckým krajem. 18.8. vyrazili účastníci historického soustředění spolu s kamarády z SVH Liberec v uniformách
2. saského mysliveckého praporu, vojákem 18. pěšího pluku z Hradce Králové a Prusem z 2. magdeburského pěšího pluku č. 27. na polní tažení.
Účastníky přepravil speciální autobus do obce Veliš, kde se vojsko sešikovalo před diváky z obce. Přihlížejícím byly představeny uniformy z války roku 1866.
Za vojáky přijely i redaktorky z Jičínského deníku a z Českého rozhlasu. V obci Veliš také proběhla kontrola zbraní policií ČR.

Z obce Veliš vojáci vypochodovali směrem k Schlikovské hrobce, kterou si prohlédli a zamířili do Podhradí, kde vyšplhali na vrchol Veliš.

Z Podhradí jsme pochodovali po žluté turistické značce do obce Ostružno. Cestou jsme šli v bitevním pořádku, kde fungovali přední stráže a probíhali přepady, které bylo nutné řešit. Cestou jsme se dostávali do různých zajímavých situací. Například se nám podařilo na lesní cestě zformovat karé, ve kterém jsme mohli střílet do čtyř směrů, proti nepříteli. Cestou jsme navštívili i Loretu.

Po příchodu do Ostružna jsme si odpočinuli na návsi a doplnili zásoby tekutin. Velmi děkujeme obci Ostružno za přístup k pitné vodě a možnost využít toalety.
V obci proběhl pietní akt u válečného hrobu z války 1866.

Vojáci pak vypochodovali z obce směrem na Dolní Lochov, který prošli za zpěvu dobových písní po červené turistické značce směrem na Svinčici a po zelené značce na Prachov.
U pomníků v Prachovském sedle došlo k ukončení pochodu a poděkování všem účastníkům za jejich nasazení při polním tažení. Všichni si tak vyzkoušeli čemu čelili na pochodu vojáci v období 1866 a jaké problémy na pochodu museli řešit.

Oni však na rozdíl od nás měli kompletní výzbroj o váze přibližně 25 kg a vzdálenost, kterou překonávali, nebyla jen 13 km, ale mnohem větší.

V Prachově proběhlo i vyhodnocení vědomostní soutěže, která probíhala na stanovištích, kde jsme odpočívali. Přes 80 odborných otázek připravili členové Komitétu pro udržování památek z války 1866. Za třetí místo obdržel Matyáš Musílek tričko, za druhé místi Ondra Franc brožuru „Příběh zapomenutého obrazu – Cerekvice nad Bystřicí v roce 1866“ a za první místo byla Vojtěchu Klapalovi předána knížka „Josef Volf: Vzpomínky na válku roku 1866“.  Za ceny děkujeme předsedovi Komitétu 1866 Miroslavu Suchému a řediteli projektu Königgrätz Radeku Balcárkovi.

Galerie

Na Tažení 1866 byly pořízeny hned dvě reportáže:

Český rozhlas: https://hradec.rozhlas.cz/pochod-ceskym-rajem-v-historickych-uniformach-aneb-tazeni-1866-jako-ziva-9055487
Jičínský deník: https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/kluci-nosi-uniformy-i-zbrane-cisarskych-vojaku-vede-je-nadsenec-z-jicina-2023081.html

Historické soustředění 19.8.2023

Historické soustředění bylo zakončeno v sobotu čištěním výstroje a výzbroje. Pak jsme museli uklidit naše ubikace a připravit si věci k odjezdu.
Odpoledne byl už jen volnější program, kdy jsme prohlíželi fotky z předchozího dne a poslouchali signály na trubku, pokyny jako: vlevo, vpravo, zastavit palbu, rozvinout a podobně.
Táké jsme si zopakovali, jak se měnila hymna naší země a to od středověku do současnosti.

Více




Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Duben 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
         
3. 5. 2024

Mladý Jičínský Přírodovědec