Články

Budka pro veverky

29. 4. 2019

Děti z přírodovědného kroužku 24.4. 2019 instalovaly v zahradě Muzea přírody Český ráj budku pro veverky. Budka je vybavena dvěma vstupy a kvůli veverkám natřena pouze zvenčí. Děti z kroužku na budku připevnily závěsný systém a budku uzavřely, aby nemohlo dojít k samovolnému otevření. Starší děti pak budku připevnily na strom. Budka byla zakoupena v rámci projektu "Objevování záhad a krás přírody" podpořeného Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP ČR).

Více


Brigáda u pomníků v Prachovském sedle

29. 4. 2019

18.4. 2019 děti z historického kroužku a Kadetní setiny jičínského pěšího pluku č. 74 provedly drobnou brigádu u pomníků v Prachovském sedle. Shrabaly okolí pomníků  a odstranily náletové dřeviny.
Protože se jednalo o poslední schůzku před velikonocemi, učily se děti plést pomlázky ze svídy.

https://mpcr.rajce.idnes.cz/Brigada_u_pomniku_v_Prachovskem_sedle_2019

Více


Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři

25. 4. 2019

České pořekadlo „Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři“ se pěkně rýmuje, ale u nás přece štíři nežijí… V muzejní zahradě mohli návštěvníci po celý týden nalézt na šňůře vyvěšené obrázky našich plazů, tedy hadů, ještěrek a slepýše a doplnit k nim správná jména. Kdo nevěděl, využil nápovědu v jiném koutu zahrady.

Akce byla součástí projektu „Zážitky v Ráji“ podpořeného z rozpočtu Libereckého kraje.

Více


Tradiční Velikonoční dílna

14. 4. 2019

Tradiční Velikonoční dílna byla nazvána letos Jarní dílna, protože tu bylo možné vytvářet nejen tradiční velikonoční zvířátka jako kuřátka a ovečky, ale i kočičky, pejsky, žabky, sovy a třeba taky slony i žirafy – prostě všechna zvířata, která mají radost, že už je jaro.

Vyrábět z papíru bylo možné v neděli 14. 4. v muzejní klubovně i přímo před vchodem do muzea. Tvoření zaujalo nejen děti, ale i dospělé návštěvníky.

Akce velikonoční dílna je součástí projektu „Zážitky v Ráji“ podpořeného z rozpočtu Libereckého kraje.

Fotogalerie: https://mpcr.rajce.idnes.cz/Jarni_dilna_2019

Více


74. pluk v Jičíně 2019

8. 4. 2019

Dne 7.4.2019 se konala akce 74. pěší pluk v Jičíně.
Uniformovaní účastníci (12 členů) se sešli před ZŠ Husova, kde se seřadili a pochodem prošli Husovou ulicí ke kostelu sv. Jakuba. Vojáci vstoupili do kostela, kde se nacházejí desky se jmény padlých 74. pluku. Řeči se zde ujal velitel jednotky Petr Lazurko, který řekl:
74. pěší pluk, jehož tradici zde udržujeme, byl založen v roce 1860. Jednotce byla přidělena doplňovací oblast právě na Jičínsku a dalších místech Královéhradeckého kraje. Vojáci z této jednotky nosili uniformy stejné, jako je na sobě máme my dnes.
74. pěší pluk měl v dobách míru 4000 mužů, v případě válečného stavu počet stoupl na 6000.
Pluk byl po prvé nasazen do boje v roce 1866, kdy bojoval u České Skalice, Hradce Králové a Aschafenburgu. Jičíňáci nechtěli na mrtvé, kteří statečně bojovali, zapomenout, a proto sem do kostela byla umístěna deska se jmény padlých důstojníků. Na druhé straně je umístěna deska připomínající válečné tažení do Bosny a Hercegoviny.
Vojáci z této jednotky zajisté pochodovali i do Světové války. Po válce byl však 74. pluk zrušen a místo zde zaujal 22. pěší pluk.
Připomínáním tradice 74. pluku se snažíme ukázat, že Jičíňáci se zbraní v ruce položili život za svou vlast, a proto bychom na ně neměli zapomínat.
Na tomto místě se každoročně scházíme již od založení setniny v roce 2015, kdy jsme začali fungovat jako jediná historická kadetní setnina v ČR. Letos poprvé se zde nově scházíme i jako Klub vojenské historie Jičín.
Každoročně z tohoto místa rekapitulujeme, čeho jsme dosáhli v minulém roce. Důkazem rozsáhlé činnosti je fakt, že setnina v minulém roce absolvovala 38 akcí pro veřejnost.
Setnině se povedlo probojovat mezi tři nejlepší granty v Tesco v projektu „Vy rozhodujete, my pomáháme“ Setnina zde získala 3. místo. Mohla tak nakoupit 7 nových pušek, díky tomu vlastní již celkem 13 pušek, které byly vybaveny i řemeny k nošení pušky na rameni. Dále setnina pořídila táborový stojan na 26 pušek, který dnes bude instalován v zámeckém parku. V parku bude také připravena bedna s novým vybavením pro setninu. Obsah této bedny je však zatím ponechán jako tajemství.
Rádi bychom poděkovali Martinu Tichému, že loni a stejně tak i letos věnoval kadetní setnině knoflíky na nové uniformy.
K dnešnímu dni setnina vlastní již 28 uniforem a členská základna stoupla na 23 členů kadetní setniny a 3 členy KVH s vlastním vybavením, celkem tedy máme 26 členů. Vlivem stoupající členské základny začíná být nedostatek brotsaků, kde kadeti na akcích nosí vodu a osobní věci. Doufáme však, že se tento stav změní díky vlivem kladně vyřízených žádostí o dotace.
Kadetní setnina stále hledá a přijímá nové členy, proto doufáme, že počet členů v budoucnosti ještě stoupne.“

Více


Na hrad Pařez

30. 3. 2019

28.3.2019 se historický kroužek se vypravil na výlet na Hrad Pařez. V čase kroužku se děti autobusem přepravily do Pařezské Lhoty, odkud se pěšky vydaly směrem ke hradu. Tam se pak bavily o tom, jak asi hrad vypadala a jaké opevnění asi využíval. Po prohlídce všech místností hradu a pozorování, jaké neplechy zde dělají návštěvníci, skupina vyrazila zpět do horní části Pařezské Lhoty a pak se směrem na Skalní město. Cestou skupina navštívila sporný val, o kterém se tvrdí, že mohl být součástí opevnění proti Prusku za Bramborové války. Potom děti z historického kroužku prohlížely zbytky opevnění z raného středověku. Od Lepařova památníku odjely zpět do Jičína.

https://mpcr.rajce.idnes.cz/Na_hrad_Parez

Více


Přírodovědný kroužek v Hradci Králové

28. 3. 2019

27.3.2019 se přírodovědný kroužek Muzea přírody Česky ráj vyrazil na výlet do Hradce Králové.
Děti zde prohlížely, jak koně udržují lokalitu a vysvětlovaly si, v čem jsou velcí býložravci  naší přírodě užiteční.
Následoval přesun do Planetária, kde byla připravena projekce. Děti zkoumaly nejenom souhvězdí, ale podívaly se i na mezinárodní vesmírnou stanici a na činnost sondy na Marsu.
Za doprovodu průvodce vesmírem pak pozorovaly, jak vznikal Měsíc nebo srážku s asteroidem, která způsobila vyhynutí dinosaurů na Zemi. Slunce se sice právě schovávalo za mraky, ale přesto se děti seznámily s hvězdářským dalekohledem a dozvěděly se také o poledníku, který  Hradcem Králové prochází.

https://mpcr.rajce.idnes.cz/Hradec_Kralove_2019

Více


Brigáda u Kbelnice 2019

9. 3. 2019

Ve čtvrtek 7. března se sešlo 6 členů historického kroužku a kadetní setniny Jičínského pěšího pluku č. 74 na autobusovém nádraží. Spolu s Petrem Lazurkem vyrazili autobusem do Dílců, kde se setkali s druhým technickým referentem jičínského bojiště Josefem Votrubcem. Společně se vydali k Ossariu, kde se seznámili s pomníky, které se zde nacházejí, a zastavili se u pomníků některých z hrdinů jičínské bitvy.

Více


Národní den žab 2019

9. 3. 2019

Děti z přírodovědného kroužku Muzea přírody Český ráj oslavily blížící se Národní den žab. Národní den žab připadá na 12. března, na den sv. Řehoře, kdy čápi letí přes moře a žába hubu otevře, ale protože jsou tou dobou na Jičínsku jarní prázdniny, tak jsme oslavili NDŽ již v předstihu. 6. března jsme na kroužku měli žabí zelenou šťávu z kiwi a k jídlu se servírovali slimáci a žížaly v podobě bonbonů.
https://mpcr.rajce.idnes.cz/Narodni_den_zab_2019

Více


Dne 21.2.2019 se konala inspekce na Jičínském bojišti.

22. 2. 2019

Za mírného deště se na autobusovém nádraží v Jičíně sešlo 6 členů historického kroužku a kadetní setniny jičínského pěšího pluku č. 74. S vedením technického referenta pro jičínské bojiště Petra Lazurka vyrazili autobusem do Podůlší, kde navštívili pomník za hostincem „Na jívě“ věnovaný Karelu Schimczikovi poručíkovi .c.k. 38. pěšího pluku a  svobodnému.pánu  z Ledenburga poručíku Královslého Pruského 48. pěšího pluku, kteří padli hrdinskou smrtí v katastru obce. Kadeti zde odstranili dřeviny, které se přímo dotýkaly pomníku.
Po návštěvě šachetního kříže v obci skupina zamířila zkontrolovat stav pomníků na lokalitě „Luňáček„ věnovaných Pruskému granátnickému pluku č. 8 a pruskému pěšího pluku č. 48, které v tomto prostoru útočily na Dílce, kam směřovala i další cesta výpravy.


         

Více




Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Duben 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
         
3. 5. 2024

Mladý Jičínský Přírodovědec