Články

Jičín má novou historickou jednotku

27. 4. 2015

Dne 23. 4. 2015 se v Jičíně představila Kadetní setnina jičínského pěšího pluku číslo 74, která vznikla v rámci historického kroužku v Muzeu přírody Český ráj. Děti z jičínských škol v uniformách domácího pěšího pluku, který byl založen již v roce 1860, vyrazily od Knihovny Václava Čtvrtka na Husovu třídu a dále ke kostelu sv. Jakuba za doprovodu vojáků 73. pěšího pluku z Železnice. Jičínáci tak mohli poprvé spatřit uniformy stejného střihu, jako měli zdejší vojáci v roce 1860, kdy byl pluk založen.

Více


Základní kolo soutěže Zlatý list

19. 4. 2015

V pátek 17. dubna se konalo na Prachově základní kolo soutěže Zlatý list. Toto základní kolo podpořilo formou dotace město Jičín.
Na stezce 2 km dlouhé na 8 stanovištích prokázali mladí přírodovědci ve věku od šesti do patnácti let svoje znalosti o Geoparku Český ráj, o horninách i zkamenělinách, o ptácích, plazech a obojživelnících, o lesních stromech, ochraně přírody i ekologii.

Více


Členové kadetní setniny pomáhají při údržbě Jičínského bojiště

19. 4. 2015

Členové historického kroužku Muzea přírody Český ráj a Kadetní setniny jičínského pěšího pluku č 74 se spolu s Komitétem 1866 zapojili do péče o pomníky na Jičínském bojišti. V obci Prachov uhrabali okolí pomníků rakouského 35. pěšího pluku a pruského 18. pěšího pluku.

Více



Zoo Chleby a Labyrint Lysá nad Labem

9. 3. 2015

Ve středu 4. 3. vyjel z jičínského autobusového nádraží zvláštní autobus plný dětí. Historický a přírodovědný kroužek Muzea přírody Český ráj se vydaly na společný výlet. První zastávkou byla Zoo Chleby, kde si děti dobře užily celou zahradu. V zoo našly řadu zajímavých zvířat a předjarní procházku pak ukončily v herním parku.
Výlet pokračoval do v Lysé nad Labem, kde se právě konalo putování Labyrintem. Děti se rozdělily do skupinek a snažily se nejrychlejší cestou dostat do cíle. To ale znamenalo, že musí znát správné odpovědi na otázky o lyském rodákovi  Dr.Bedřichu Hrozném. Děti se sice na tohle náročné téma připravily, ale zorientovat se podle plánku ve městě, kde mnohé z nich byly po prvé,  a najít to správné stanoviště s další otázkou nebylo vůbec jednoduché
Start a cíl Labyrintu byl v Městské knihovně v Lysé nad Labem. Ještě před startem jičínské děti zaujaly paní redaktorku Nymburského deníku, takže o nich vyšel článek. I přes neznalost prostředí a některé záludné otázky se mladým Jičíňákům povedlo obsadit první místa.

Výlet do Zoo Chleby a Labyrint v Lysé nad Labem

Všechny fotky z této akce najdete na serveru RAJČE

Více


Obojživelník a plaz roku 2015: druhy téměř zmizelé z nížin

4. 3. 2015

Letos byly vybrány druhy, které se v ČR dříve vyskytovaly i v oblastech s nižší nadmořskou výškou, ale postupně z nich zmizely. Stalo se tak zejména díky rozvoji zemědělství a vysušování mokřadů. Čolek horský je vázán především na různé lesy (nevyskytuje se pouze v zaplavovaých lužních lesích) a rozmnožuje se v menších nádržích a tůních. Správně by se měl jmenovat čolek „lesní“.  Zmije obecná obývala vlhčí okraje pastvin, luk a lesů či křovin. Vhodná stanoviště jsou v současné době spíše zachována ve vyšších polohách a horských oblastech.

Obojživelníka roku a plaza roku vyhlašuje a koordinuje Muzeum přírody Český ráj (www.mpcr.cz), od roku 2014 ve spolupráci s o.s. HERPETA. Cílem je vzbudit zájem nejen o dva vybrané druhy, ale i kladně ovlivnit dlouhodobé nahlížení laické veřejnosti na obojživelníky a plazy. Během celého roku proběhnou různé osvětové akce, jako jsou besedy, přednášky, soutěže, terénní exkurze a výstavy, na kterých se děti i dospělí dozvědí zajímavosti ze života obojživelníků a plazů,proč mají nezastupitelné místo v životním prostředí (včetně měst), jak jim správně pomáhat a jak poznat jednotlivé druhy (kalendář akcí  a propozice soutěže „Namaluj obojživelníka a plaza roku“ na www.mpcr.cz). Veřejnost se může zapojit do Mapování výskytu obojživelníků a plazů na BioLibu (www.biolib.cz).

 

Partneři Obojživelníka a plaza roku 2015:

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (www.ochranaprirody.cz)

BioLib (www.biolib.cz)

Česká herpetologická společnost (www.herp.cz)

Hamerský potok o.s. (www.hamerskypotok.cz)

HERPETA (www.herpeta.cz)

Mokřady – ochrana a management (www.mokrady.wbs.cz)

NaturaServis s.r.o. (www.naturaservis.net)

Planta naturalis (www.plantanaturalis.com)

Stanice přírodovědců DDM hl.m. Prahy (www.ddmpraha.cz)

Teramagazín (www.teramagazin.cz)

Teraristická společnost Praha (www.teraristika.cz)

ZO ČSOP Alces (minirezervace obojživelníků) (www.vrk.cz/minirezervace)

ZOO Ohrada (www.zoo-ohrada.cz)

Více


Železnický kros s novými rekordy

31. 10. 2014

Sváteční den 28. října je již tradičně v Železnici spojen s Železnickým krosem, který startuje od pomníku republiky v parku a končí na náměstí u Lípy Svobody. Letošní šestý ročník a příznivé počasí přilákaly další běžce i diváky. Jelikož došlo k úpravám a zkrácení trasy, dalo se předpokládat překonání traťového rekordu mužů i žen v tomto otevřeném mistrovství města Železnice v běhu přespolním.

Více


14. Žabí běh

23. 10. 2014

1. závod poháru BEJK 2014/2015

Více


Tamtam

11. 10. 2014

ČT :D v Muezu přírody Český ráj
11. 10. 2014

Více


Pelíškova zahrádka

15. 9. 2014

Muzeum přírody Český ráj si připravilo pro Jičín město pohádky v Zámeckém parku v Jičíně
program pro děti mateřských a základních škol.

Velká textilní loutka Pelíška a pověst O Pelíškovi – dobrém duchu a ochránci Prachovských skal lákala děti k plnění tří zajímavých aktivit. Podle chuti a času si paní učitelky s dětmi mohly vybrat úkoly z košíku z Pelíškovy zahrádky, vyzkoušet si svoje smysly při poznávání pomocí sluchu, hmatu a čichu nebo si prostřednictvím správně určených předmětů na vyvěšených obrázcích vyplnit doplňovačku s tajenkou. Tajenkou bylo známé Pelíškovo ponaučení „Nerabuj přírodu, nechceš-li mít škodu!“, které stejně jako v pověsti platí dodnes.

Více




Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Duben 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
         
3. 5. 2024

Mladý Jičínský Přírodovědec