Články

Výstava betlémů 2015

30. 12. 2015

Tradiční prachovská Výstava betlémů se letos konala za nezvykle jarního počasí. V minidílně před vchodem do Muzea přírody Český ráj bylo příjemně teplo, zvonečky vyráběly celé rodiny.



Více


Kadetní setnina je stále aktivní

10. 11. 2015

Kadetní setnina nezahálela ani na Dušičky. V sobotu 31. 10. se členové kadetní setniny Jičínského pěšího pluku číslo 74 zúčastnili vojenských dušiček na bojišti u Hradce Králové, kde probíhala i připomínka 25. výročí Komitétu. Vojáci zde na hřbitově v Pouchově provedli pietní akt u hrobu druhého předsedy Komitétu 1866 pana Františeka Waldeka a poté se přesunuli na vojenský hřbitov, kde byl proveden pietní akt u hrobů padlých vojáků z války roku 1866. Bylo pohovořeno i o blížícím se 150. výročí a o tom, že organizátoři počítají s účastí každého vojáka všech hodností od generála až po kadety.

Více


Noční výsadek

8. 11. 2015

Ke společnému cíli se po lesních a polních cestách podzimní tmou a mlhou na dobrodružnou cestu vydali výsadkáři vysazení na 6 různých místech. Nebyli sice vysazeni z letadla, ale z autobusu, na mapě měli zakreslený cíl, ale museli se sami zorientovat, kde se nacházejí a určit si správný směr pohybu podle mapy a buzoly. Romantický pohyb v podzimní přírodě si užívaly nejen děti, bavilo to i jejich maminky a především své dobré orientační schopnosti si ověřili tatínkové. Někteří výsadkáři pozorovali v teplém a vlhkém listopadovém počasí i žáby, divoké prase nepotkal nikdo.

Více


Železnický kros přilákal další běžce

28. 10. 2015

výsledky,   fotogalerie

Sedmý ročník běhu přilákal další nové účastníky. Celkem 67 běžců se vydalo na pokyn startéra, místostarosty Jiřího Kazdy, na nádhernou, avšak nelehkou 12 km trasu kolem Železnice.

Více


16. Žabí běh – podzimní

19. 10. 2015

Podzimního 16. Žabího běhu se zúčastnilo 56 lidí, 17 dětí i dospělých absolvovalo běh se žabím doplňkem. Slunečné počasí, teplota 9 °C a suché cesty tentokrát bez bláta přispěly k pohodě běžců i doprovodu.

Delší trasa tvořená dvěma okruhy měřila celkem 6,97 km (z toho asfalt 1,3 km), převýšení 262 m. Kratší trasa měřila 1,79 km (z toho asfalt 0,5 km), převýšení 60 m. Mezi běžci na delší trase byla Blanka Paulů z Metrostavu Úpice. Tradičně se zúčastnili závodníci z Prahy, Litoměřic, ale potěšitelný je i větší počet startujících z okolí a to především z Jičína.

V cíli všechny potěšil účastnický list s obrázkem ze  závodu. Mnozí využili i možnost prohlídky Muzea přírody Český ráj.

Na delší trase měl nejmenší rozdíl mezi odhadnutým a dosaženým časem Martin Pešta z Nové Paky a to 2 minuty. Na kratší trase zvítězil s rozdílem 6 minut Filip Podlipný z Lázní Bělohradu. Výsledkovou listinu naleznete na www.mpcr.cz/bejk.

16. Žabí běh byl prvním závodem 5. ročníku poháru BEJK (Běžec Jičínské kotliny), podpořeného Královéhradeckým krajem v rámci projektu Pohyb v přírodě pro zdraví . Další závod zařazený do poháru je Železnický kros a  koná se ve středu 28. října v Železnici.

Všechny fotky z této akce najdete na serveru RAJČE

Více


Jak se bojovalo v Prachovském sedle před 149 lety

22. 9. 2015

V  sobotu 19. 9. proběhla na Jičínském bojišti tradiční vzpomínková akce k roku 1866 pořádaná Muzeem přírody Český ráj, tentokrát jako součást projektu Živá historie Jičínska, podpořeného Královéhradeckým krajem. Na zajištění programu přispělo dále také město Jičín.
Dopolední program byl zahájen v Dolním Lochově u pomníků vojáků z brigády generála Ringensheima. Je zajímavé, že oba pomníky jsou věnovány českým regimentům. Konkrétně to byl 42. pěší pluk z Terezína, který bránil oblast Lochova. V čele svých jednotek zde hrdinsky padl velitel pluku plk. Josef Kolbenschlag von Reinhartsstein a je nejvyšší šarží pochovanou na Jičínském bojišti. Na pomoc vojákům z Terezína dorazil 73. pěší pluk, jehož jeden prapor hrdinsky zastavil pruské obchvatné kolony, které se snažily rakouská postavení obejít u Ostružna. Nebyly opomenuty ani jednotky Pruské, které v této oblasti bojovaly. Byl zde připomenut 2. granátnický pluk, který v této oblasti bojoval a byl zde přečten úryvek v deníku vojáka, který tyto boje prožil.Poté se vojáci přesunuli do obce Prachov, cestou si připomínali dění na trase v době bitvy u Jičína.

Více


Tuto sobotu proběhne na Jičínském bojišti tradiční vzpomínkový akt k roku 1866

13. 9. 2015

Tuto sobotu proběhne na Jičínském bojišti tradiční vzpomínkový akt k roku 1866. Prachovské skály se nachází ve středu rakouské obranné linie, kde mnozí čeští vojáci položili své životy. První ze série pietních aktů se zde uskutečnil v roce 2006 ve spolupráci s tradiční historickou jednotkou 73 pěšího pluku z Železnice, akce se stala populární a postupně se ozývaly další jednotky, zda by se mohly účastnit také.
Letos tedy akce slaví 10. výročí svého trvání, proto k této příležitosti Muzeum přírody Český ráj připravilo velmi bohatý program. Můžete se těšit na více než 80 vojáků z klubů z půlky naší republiky. Přijedou k nám vojáci z Liberce, Prahy, Hradce Králové, Trutnova, Brna a mnoha dalších měst. Zastoupeny budou všechny tři armády, které se bitvy u Jičína 1866 účastnily.

Více


Festival Jičín město pohádky

13. 9. 2015

Kadetní setnina Jičínského pěšího pluku se zúčastnila zahajovacího průvodu festivalu Jičín město pohádky. Kadetní útvar po prvé pochodoval i se svým bubeníkem, kluci v kadetních uniformách tedy byli nejenom dobře vidět ale i slyšet. V zadní části formace pak šly děti z kroužků Muzea přírody Český ráj, kde kadetní setnina vznikla.
Od čtvrtka do soboty pak v zámeckém parku fungoval  stan Muzea přírody Český ráj, kde si děti i dospělí mohli ověřit svoje vědomosti v zábavné přírodovědné soutěži Žabka královna, anebo v historické Poznáš krále. Všem soutěžícím radili a pomáhali kadeti nebo děti z Přírodovědného kroužku.

Kadetní setnina se zároveň připravuje na velkou vzpomínkovou akci k roku 1866, která proběhne 19. 9. na Prachově, kde budou jičínští kadeti po boku historických klubů z poloviny České republiky.

Více


Mezinárodní noc pro netopýry pod Šikmou věží

10. 9. 2015

Prachovské skály jsou pro veřejnost hodně známé, zejména svými malebnými pískovcovými útvary. Tyto skalní tvary a tajemné jeskyně přitahují nejen turisty, ale i netopýry. Proto zveme laickou veřejnost, pojďte s námi toto rojení netopýrů zkoumat a dozvědět se něco o nich v rámci jedinečné Mezinárodní netopýři noci, tentokrát pod Šikmou věží. 

 Mezinárodní noc pro netopýry pod Šikmou věží pro vás připravili členové  Českého svazu ochránců přírody ZO 36/02 při SCHKO JH ve spolupráci s Muzeem přírody Český ráj, s Regionálním muzeem a galerií - muzeem hry v Jičíně a se Správou CHKO Český ráj, pod záštitou Euro Bats. V sobotu 11. září 2015 od 21:00 do ranních hodin budou mít návštěvníci mimořádnou možnost se seznámit ve skalních kulisách Prachovských skal s jejich nočními obyvateli. Na programu jsou ukázky metod výzkumu netopýrů, možnost shlédnout živé netopýry, krmení hendikepovaných netopýrů, přednáška s promítáním diapozitivů, seznámení se s důvody a způsoby ochrany netopýrů. Malí odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpět na svobodu. Samozřejmostí je i možnost zakoupení propagačních materiálů s netopýry. Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. Vstup je zdarma a příchod a odchod je možný kdykoliv v průběhu akce, aniž byste o něco přišli. Pro případ deště je připraven nouzový přístřešek. Akce se koná za každého počasí. Tato akce na tomto místě je jedinečná a nebude se již pravděpodobně opakovat.

 Na místo konání se dostanete pěšky po zelené z Horního Lochova (obec západně od Jičína), nebo po modré z Prachova.

Na hojnou účast se těší pořadatelé.

 Kontakt: 603 780 392 a nebo daniel.horacek@volny.cz 

Více


Pietní akt u pomníků z války 1866 v Lochově

29. 8. 2015

Letos 19.9. proběhne pietní akt u pomníků z prusko-rakouské  války 1866 v Lochově. Jedná se o levé křídlo rakouské obrany, kde docházelo k celé řadě hrdinských skutků jak na straně rakouské, tak na straně pruské. Pietní akt bude probíhat u pomníků, kde jsou pochováni vojáci z Čech, konkrétně  u pomníku 42. pěšího pluku z Terezína a  73. pěšího pluku z Chebu.

Více




Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Duben 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
         
3. 5. 2024

Mladý Jičínský Přírodovědec