Články

Mladí přírodovědci nezahálejí ani v zimě

24. 1. 2017

Prachov máme poněkud pod sněhem, na zahradě muzea leží půl metru sněhu. Ptákům se líbí, že jim děti z přírodovědného kroužku zavěsily na větve lojové kuličky a jablíčka a že se v zahradě mohou napájet u nezamrzlého jezírka s prosklenou stěnou. V tomto prostředí se ale  pravidelné schůzky kroužku konat nemohou a tak se mladí přírodovědci přesunuli do Jičína na 2. základní školu, kde pokračují ve zdokonalování svých znalostí o přírodě. Kroužek navštívil výstavu Nejohroženější česká žába v Biografu Český ráj, kde se seznámil se specifickými životními potřebami této zajímavé žáby i dozvěděl se o přípravě záchranného programu pro její zachování v české krajině.

Více


Historický kroužek

24. 1. 2017

Historický kroužek je stále aktivní. Vzhledem k zimnímu počasí se schůzky přesunuly z Prachova  do Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně. Kroužek zde má projekce na různá zajímavá témata z minulosti. Z historického pohledu tak zkoumal Švejka, ale také třeba jak to bylo v historii a je teď v současnosti s výskytem dětí v armádě.

Více


Aeskulapův had

10. 1. 2017

Had obtáčející hůl řeckého boha – patrona lékařů Aeskulapa je k vidění dost často. Označuje sanitky a lékárny a patří k nejstarším zobrazením hada.  

Užovka stromová (Zamenis longissima) se dříve nazývala užovka Aeskulapova. Je náš největší had – dorůstá běžně délky okolo 150 cm, vzácněji až 200 cm. Dospělé užovky mají svrchní stranu těla hnědou až hnědozelenou a spodní žlutou. Zornice oka je kruhová a jedinci se od sebe liší unikátním uspořádáním a počtem štítků nad a pod čelistí a na spáncích. Samce lze rozeznat od samic pomocí tvaru kořene ocasu, který se u samic od kloaky rychle zužuje, zatímco u samců je silný. Mláďata jsou výrazně skvrnitá a mají za hlavou patrné žluté půlměsíce. Užovka stromová není jedovatá, i když její kousnutí může být nepříjemné.

Více


Obojživelník roku

10. 1. 2017

Obojživelník roku se vyhlašuje od roku 2007, plaz roku od roku 2009. Cílem tohoto dlouhodobého projektu je ukázat prostřednictvím jednoho zajímavého druhu, že obojživelníci a plazi jsou zajímaví živočichové, jsou součástí našeho kulturního dědictví a zaslouží si pomoc lidí a hlavně ochranu míst, kde žijí. Obojživelníkem roku 2017 byla vyhlášena blatnice skvrnitá, plazem roku 2017 užovka stromová.

Česneková žabka

Blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus) má ve srovnání s našimi ostatními žábami několik zvláštností. Jediná z nich má svislou zřítelnici a to schopnou akomodace, ve tmě se jí rozšiřuje, na světle zužuje. Blatnice se tedy nechá poznat podle toho, že má „očka jako kočka“. Setkáme-li se s touto celkem  nenápadnou žabkou v přírodě, překvapí nás, že nehledá úkryt ve vodě jako ostatní žáby, ale rychle se zahrabe do země, zdá se nám, jakoby se propadla. Má silné nohy přizpůsobené k hrabání, na chodidlech zadních noh má velký tuhý hrbol pokrytý rohovinou, který ji umožňuje spolu s hrotitou zadní částí těla obratné zahrabávání. Značnou část života tráví  ve dne právě v zemi, v noci se vydává na lov. Sekret, který ji zvlhčuje pokožku, voní po česneku, proto její dřívější název byl blatnice česneková. Pro všechny žáby je vylučování této jemné kapaliny kožními žlázami velmi důležité, protože  jim umožňuje dýchání přes pokožku a zároveň ji chrání před kožními infekcemi.

 

Více


Kadetní setnina Jičínského pěšího pluku č 74 je stále aktivní.

11. 11. 2016

Kadetní setnina často jezdí na nejrůznější  akce k roku 1866 v ČR. Nedávno se kadeti účastnili pietního aktu v Bosni či Návštěvy Františka Josefa I. na bojišti 1866 a dále dělali doprovod Jeho výsosti na Jízdě historickým parním vlakem, kdy se s vlak zastavil i na nádraží v České Skalici, kde 74. pěší pluk v roce 1866 prošel prvním bojem.

Kadeti k Dni válečných veteránů uctili památku padlých zapálením svíček u pomníků na Prachově. 12.11 se zúčastní vzpomínkové akce ke dni veteránů v Předměčicích nad Labem.
Kadetní setnina po této akci bude mít letos absolvováno 44 akcí což je 4x více než absolvovala v minulém roce. Jičínští kadeti mezi sebe stále přijímají nové členy a začínají připravovat překvapení na příští rok.

Více


Osmý Železnický kros zaznamenal ženský traťový rekord i účastnický

3. 11. 2016

Železnický kros se již tradičně koná 28. října. Osmý ročník otevřeného mistrovství města Železnice v běhu přespolním přilákal další nové účastníky. Celkem 71 běžců, nejvíce v historii tohoto závodu, odstartovalo v 11 hodin na pokyn starostky ing. Dany Kracíkové od pomníku republiky v parku na nádhernou, avšak nelehkou 12 km trasu kolem Železnice. Spojitost s 28. říjnem představuje i cíl u Lípy Svobody na Náměstí Svobody. Jedinečný pro tento závod je výběh, resp. zdolání, vrchu Železný a průběh radnicí. Drobnou letošní změnou bylo posunutí startu na širší cestu za pomníkem, aby běžci nepošlapali nové záhony v parku.

Více


Žabí běh

13. 10. 2016

Na nedělním 18. Žabí běhu se přes nepříznivou předpověď počasí sešli sportovci od předškoláků až po veterány. Čas potřebný k překonání tratí odhadovali zkušení i začátečníci, v žabích převlecích absolvovalo trať 16 závodníků. Se startovním číslem vyběhlo 43 dětí a dospělých, někteří diváci a doprovod běželi i mimo soutěž.

Více


Zlatý oříšek

5. 10. 2016

Děti ze zájmových kroužků Muzea přírody Český ráj se zúčastnily slavnostního setkání patnácti nominovaných do Zlatého oříšku Královéhradeckého kraje ve Dvoře Králové. Kadetní setnina jičínského pěšího pluku  číslo 74 a Přírodovědný kroužek byly pozvány jako kolektivy, Matěj Kaván byl navíc ještě mezi pozvanými jednotlivci.


Více


Kroužky Muzea přírody zahajují nábor

18. 8. 2016

Zájmové kroužky při muzeu přírody zahájily nábor nových členů.

Muzeum přírody český ráj vede následující Zájmové kroužky:

Přírodovědný kroužek má v muzeu velkou tradici. Pravidelně se schází přímo v muzeu, kde se děti učí poznávat přírodu a pracovat se zvířaty. Někteří členové tohoto kroužku si tyto dovednosti osvojili natolik, že byli schopni v muzeu provádět své vrstevníky a učit je, jak pozorovat volně žijící živočichy. Děti z tohoto kroužku se v minulém školním roce probojovaly až na národní kolo přírodovědné soutěže Zlatý list kde reprezentovaly Královéhradecký kraj a obsadily 6.místo. Vzhledem k tomu, že jsme se mezi družstva, která tam mnohdy jezdí i 20 let, probojovali teprve podruhé, považujeme to za velký úspěch.
Více o přírodovědném kroužku se dozvíte na stránce přírodovědného kroužku.

Kroužek Výlety do historie se zaměřuje na regionální historii. V minulém roce získal hodně pozornosti díky Kadetní setnině jičínského pěšího pluku č. 74, která funguje jako jeho součást. Kluci z tohoto kroužku objížděli celou republiku, kde byli organizátory žádáni na vzpomínkových akcích k 150. výročí Prusko-rakouské války, setkali se i s hejtmanem Královéhradeckého kraje a řadou politiků. Rozhovory s nimi si natáčela i Česká televize. Na těchto akcích si někteří vysloužili i svá první vyznamenání.
Více o kroužku Výlety do historie se dozvíte na stránce historického kroužku.

Pro členy kroužků a jejich rodiče se navíc každoročně pořádají speciální akce, jako je noční výsadek nebo dílny tvořivosti a další.

Více





Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Duben 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
         
3. 5. 2024

Mladý Jičínský Přírodovědec